Forside

En Chihuahua i hjemmet;

information til nye og kommende ejere af Chihuahua.

Hvordan er det at eje en Chihuahua? Hvad er specielt i forhold til andre racer? Hvordan skal man opdrage sin Chihuahua?

En Chihuahua i hjemmet

Chihuahua ses ofte fremstillet som en moderigtig hund, båret rundt i tasker, en rigtig luksus hund. Det er den også, men den er meget andet end det. Så det er ærgerligt, hvis det er det eneste indtryk man har af racen, for en Chihuahua er en usædvanlig vidunderlig lille hund. Den er værd at lære nærmere at kende og byder på meget interessante muligheder for at studere hunde i flok, hvis man har flere.

Forskellen på en Chihuahua og andre hunderacer er, at en Chihuahua er en MEGET lille hund. Men tag ikke fejl af om det er en RIGTIG HUND; det er det! Endda en meget sund, instinktsikker, intelligent, selvstændig og meget frisk, livlig lille hund med et stort selvværd. Desuden er det en race, som er meget nært knyttet til sin ejer og familie, som trives med kærlighed, nærhed og omsorg og tilsvarende giver det samme tilbage til sin ejer og familie. Det er ikke en hund som umiddelbart syntes om enhver person, men når den har lært nogen at kende, husker den det fint også selv om der går lang tid førend de mødes igen. Hundevante personer med det rigtige kropssprog, bliver dog ofte accepteret med det samme. En Chihuahua elsker at færdes i naturen og har godt af en lang tur hver dag. En Chihuahua går fint 8-10 km. En Chihuahua kan også gå til lydighedstræning og agility om end med et glimt i øjet, da den kan være ret selvstændig og drillesyg måske endda lidt udspekuleret. Det er denne hundepersonlighed man skal syntes om, det er nemlig ikke kedeligt at være Chihuahua ejer! Desuden er det vigtigt at bemærke at Chihuahua ikke fungerer med råberi eller hårdhændet behandling, så moderne opdragelsesprincipper med positiv læring, ros og godbidder er det eneste som dur. De elsker godbidder, venlige stemmer og ros, så det er faktisk let med almindelig konsekvens i opdragelsen at få en rimelig velopdragen og sjov hund.

Nogle Chihuahua gør meget, det er et spørgsmål om både arv og opdragelse, men det er ikke en stille race, når de er i flok. En enkelt Chihuahua i en lejlighed, vil ikke generer nogen med sin gøen. Racen er helt klart en god vagthund, da den er meget årvågen og giver lyd fra sig, så snart nogen nærmer sig dens domæne. Så der er ingen der lister sig ind i et hus, hvor der bor en Chihuahua!

Generelt er det ikke en race vi vil anbefale til nye hundeejere, som også har helt små børn. Der vil en større, mere robust race være meget bedre. Og generelt er det ikke en småbørns egnet race. For erfarne hundeejere bør det naturligvis være en anden sag.

Pga. den lille størrelse (2,5 kg som udvokset) kan den ikke klare eller tåle det samme som en større hund, ”almindelige” ting kan godt blive farlige for en Chihuahua såsom en dør der smækker i vinden, åbne afløbsrør den kan forsvinde ned i osv. Det skal man naturligvis tænke på og f.eks. sørge for små masker i hegnet rundt om haven som til gengæld ikke behøver at være så højt (bortset fra man måske skal tænke på om større hunde kan springe ind i haven?). Den lille Chihuahua er lynhurtig, og den lærer ret hurtigt at passe på sig selv, så den ikke kommer i klemme i døren eller bliver trådt på, men netop fordi den er så livlig, glad og sjov, kan den somme tider godt rode sig ud i lidt mere end den selv kan klare. Pas på med store hunde, en stor venlig hund der vil lege, kan ved et uheld komme til at skade en lille hund.

En Chihuahua har i øvrigt bedst af at blive behandlet som en hund, en rigtig hund, blot i en lille størrelse. Den har som tidligere nævnt godt af motion og at få erfaringer ude i den store verden. Det er vigtigt den i en tidlig alder kommer mest muligt med ud og oplever noget nyt. Og det er netop det den egner sig så godt til; at være med alle steder fordi den er lille, behagelig, ren og nem. Det er også vigtigt at den får en fornuftig opdragelse efter moderne principper, meget ros, godbidder, specielt når der trænes ”kom-når-jeg-kalder”, og husk konsekvens og enkel logik er det vigtigste. Godt hundekropssprog er også en stor hjælp i omgangen med alle hunde og derfor også med en Chihuahua. Den forstår ikke hvad du siger, men den kan lære meget og med tiden ”forstår” den alt! De fleste Chihuahua er intelligente, så det er faktisk sjovt at lære dem en hel masse. En velopdragen Chihuahua er en glæde at eje.

En Chihuahua er en såkaldt selskabshund, og denne betegnelse siger egentligt det vigtigst. Det er en hund man skal vælge til glæde og fornøjelse for sig selv, og det er en hund der kun kan trives godt i tæt tilknytning til sin ejer, som den helst vil følges med altid. Den må aldrig leve isoleret og væk fra mennesker eller med få timers menneskeligt selskab om dagen. Den kan dog naturligvis lige som andre hunde sagtens vænne sig til at være alene hjemme, når dens ejer er på arbejde. Dette skal indgå i en god og fornuftig opdragelse. Tryghed, kærlighed, nærhed og omsorg det trænger en Chihuahua til.

Den største fornøjelse ved at være Chihuahua ejer er nok dens store kærlighed og trofasthed overfor ejeren. En Chihuahua elsker sin ejer højt, den kan godt være glad for fremmede, men der er intet som kan måle sig med dens ejer. På grund af en Chihuahuas søde, glade og kærlige væsen overfor dens familie kan man nemt forkæle den for meget; forkæl den gerne, men sørg alligevel for at den har en god opdragelse. Lær den alle de almindelig ting en hund bør lære. Det er desværre ofte svært at finde egnede steder at træne små hunderacer, det er en skam, de små hunderacer kunne have godt af at træne og lege med andre små hunde. Man kan undersøge mulighederne, der hvor man bor, måske kan der skabes interesse for at etablere et hold med små hunde/KSS racer. Det er en god idé at læse bøger om moderne hundetræning samt søge information på Internettet. En Chihuahua skal lære at gå ordentligt i snor, man skal bruge et rigtigt halsbånd og en god line, vi anbefaler ikke seler eller udstilllingssnore til gåture. Udstillingssnoren bruges når man træner til udstilling og kun der. I øvrigt findes der rigtigt mange lækre og smarte halsbånd til Chihuahua, så man kan også have mange fornøjelser med at have en luksushund.

Der er stor forskel på hvordan en Chihuahua hvalp opfører sig, nogen er ekstremt livlige som små, nærmest som damp børn, andre er rolige og afbalancerede, nogle er mere usikre, nærmest lidt nervøse. Vi vejleder altid omkring hvilken hvalp man skal vælge og om vi har en hvalp, der passer til den pågældende familie. Faktisk er det sjældent muligt frit at vælge en hvalp hos os, men man kan naturligvis sige nej tak, hvis man ikke er interesseret i den hvalp, man får tilbudt. Vi forbeholder os ret til at sikre det bedste match mellem hvalp og køber ud fra vores kendskab til hvalpen og vores store erfaring med hvalpekøbere. I øvrigt har vi også klare avlsmål indenfor det temperamentsmæssige område; hunde med fejlkarakter eller fejladfærd bliver ikke brugt i vores avl ligesom vi ikke sælger hvalpe med et dårligt væsen.

Motionsmæssigt kræver racen måske ikke så meget og kan sagtens klare sig med at løbe rundt i en have eller en lejlighed, men vi anbefaler de får ordentlig motion. Vores voksne Chihuahua kommer ud på både 1 og 2 timers gåture. De elsker gåture. Hvis man har 2 Chihuahua, har de stor glæde af at lege med hinanden og holder på den måde hinanden i fin form, men sørg alligevel for de kommer ud og oplever noget nyt, det har de godt af. Chihuahua er både meget sociale, instinktsikre og selskabelige hunde, så det er vigtigt de har andre hunde at lege med. De foretrækker helt klart en anden Chihuahua som selskab, og de elsker også at putte sig i samme kurv, så måske er det en god idé at få 2?

For hvad er bedre end at eje en Chihuahua? Det er at eje to!

 

 

 
Gillycuddy © 2007 | Vigtige oplysninger | webmail Hundstrupvej 21, Krarup  |  5750 Ringe  |  Denmark  |  info@gillycuddy.dk  |  TLF +45 62271100